ETHIOPIA - MUSTEFA ABAKENO - KABIRA NATURAL 100% arabica

velmi ovocitá káva s profilem Jasmín, mandarinková marmeláda, malina a tóny manga, květinová a krémová

balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Dostupnost Skladem (>5 ks) Skladem (4 ks) Zvolte variantu
Můžeme doručit do:
30.11.2022 30.11.2022 Zvolte variantu
Kód: 334/250 334/500 Zvolte variantu
325 Kč 588 Kč od 325 Kč 283 Kč bez DPH 511 Kč bez DPH od 283 Kč bez DPH
ETHIOPIA - MUSTEFA ABAKENO - KABIRA NATURAL 100% arabica
Unknown 1
Novinka

ETHIOPIA - MUSTEFA ABAKENO - KABIRA NATURAL 100% arabica

O FARMÁŘI

Mustefa Abakeno je malý farmář s 18 hektary půdy poblíž Agaro v zóně Jimma v západní Etiopii. Jeho farma se nachází na 2040 m nm a je osázena odrůdami kávy z výzkumného centra Jimma. Mustefa má malý kotoučový rozvlákňovač, který používá k mytí poloviny své kávy; druhá polovina se suší jako přírodní. Kvůli nedostatku vody v oblasti a omezenému prostoru pro fermentaci kávy Mustefa fermentovanou kávu po krátkou dobu (8 hodin) fermentuje, než ji přesune do sušicích lůžek (na 13-16 dní), a výsledkem je něco jako světlý med.

Mustefa se teprve v roce 2018 zaregistroval jako vývozce, aby prodával svou kávu přímo kupujícím, což se mu podařilo po změnách předpisů v tomto roce. Malý mokrý mlýn, který zřídil (nazývaný Beshasha), se používá ke zpracování vlastní kávy a kávy od pěstitelů, kterou udržuje odděleně a suší na vyvýšených záhonech poblíž svého domu. Všichni pěstitelé Mustefy jsou sousedé a každý má 4 až 10 hektarů půdy.

S podporou týmu Falcon v Addis Abebě jsme schopni přímo spolupracovat s malými producenty, jako je Mustefa. Vidíme obrovskou příležitost ke zlepšení kvality prostřednictvím přímých vztahů, protože jsme schopni spolupracovat s producenty na výběru třešní, sušení a řízení farmy. Jsme také schopni zefektivnit dodavatelský řetězec a maximalizovat tak peníze, které se vracejí výrobcům.

V roce 2021 Falcon Addis přidal do svého týmu agronoma Haruna. Harun se během této poslední sklizně primárně zaměřil na školení a podporu Mustefy a místních farmářů, kteří přinášejí své třešně do mycí stanice. Harun zdokonaluje procesy v mycí stanici: instaluje stínící síť k zakrytí sušících lůžek během nejteplejších hodin dne; podněcování výběru třešní na místě dodání; označování denních šarží, aby byly odděleny, a sledování obsahu vlhkosti během fáze sušení, což zajišťuje rovnoměrné sušení před sestavením šarží.

Mustefa má malou polní laboratoř a v roce 2020 koupil vysoce speciální čtečku vlhkosti Sinar, aby zajistil, že veškerý pergamen sušený ve stanicích dosáhne stejné úrovně vlhkosti, než bude uložen ve skladu. Harun vyhodnocuje a hodnotí sušené denní dávky a dává je dohromady na základě kvality a profilu baňkování. V současné době školí farmáře v oblasti správné zemědělské praxe (GAP) s cílem zlepšit kvalitu a produktivitu jejich kávových zahrádek.

V roce 2020 Mustefa získala druhou mycí stanici, Kabira, pro příjem třešní od místních producentů. Vzhledem k jemným rozdílům v umístění a mikroklimatu nyní Beshasha zpracovává téměř výhradně vyprané partie, zatímco Kabira, která má více prostoru pro sušení postelí, je vhodnější pro zpracování natur. Proto jsme šarže přejmenovali podle mycích stanic, kde byly zpracovány.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: zrnková káva
typ kávy: arabica
chuťový profil: velmi ovocitá káva s profilem Jasmín, mandarinková marmeláda, malina a tóny manga, květinová a krémová
země původu: Ethiopie
oblast původu: Agaro, Jimma, západní Etiopie
farmář: Mustefa Abakeno
odrůda: 74110, 74112 a Heirloom
nadmořská výška pěstování: 2000 – 2100 mnm
metoda zpracování: natural, částečně promytá
metoda sušení: natural
metoda sběru: selective picking
stupeň pražení: světlé
vhodné pro: alternativní metody
scoring: 89 b

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: